Aktivno poslušanje

Pri svojem delu se vsakodnevno srečujem z opažanjem, da je pretok informacij omejen. Bodisi namerno ali nenamerno. Vsekakor je komuniciranje je ena bistvenih prvin, ki ljudi razlikuje med seboj. Najverjetneje ste se že srečali s sogovornikom, ki je veliko govoril, ko pa ste želeli izluščiti kaj vam je želel sporočiti, niste našli pravega odgovora.

Mogoče pa ste že vnaprej predpostavljali, da vam sogovornik ne zna nič pomembnega sporočiti in se ga niste niti potrudili poslušati. Poslušanje je ena najpomembnejših spretnosti, ki jih lahko imamo. Kako dobro poslušate, ima velik vpliv na vašo učinkovitost na delovnem mestu in na kakovost odnosa z drugimi. Na primer:

 • Poslušamo, da pridobimo informacije.
 • Poslušamo, da poskušamo razumeti.
 • Poslušamo, ker v tem uživamo.
 • Poslušamo, da se naučimo.

Glede na to koliko poslušamo in kar počnemo, bi mislili, da smo v tem dobri. A v resnici večina nas tega ne počne. Raziskave kažejo, da se spomnimo samo 25 do 50 odstotkov tega, kar smo slišali. To pomeni, da med pogovorom, ki traja 10 minut in govori vaš šef, sodelavec, kupec ali zakonca med seboj, pozorno poslušamo manj kot polovico pogovora. To dejstvo pa je žalostno! Da pa to obrnete in razkrijete, da ste prejeli pravilna navodila ali pa so vam bile predstavljene pomembne informacije in bile zajete v 25-50 odstotkih prejetih informacij, to se je mogoče naučiti. Zmeraj se vprašajte: Kaj, če niso bile zajete? Kaj potem?

Jasno je, da je poslušanje veščina, s katere izboljšanjem imamo na dolgi rok vsi koristi. S tem, ko boste postali boljši poslušalec, boste izboljšali svojo produktivnost, sposobnost vplivanja na sogovornike, prepričevanja in sposobnost pogajanja. Še več, preprečili boste konflikte in nesporazume. Vsi ti atributi so potrebni za uspeh na delovnem mestu.

Nasvet: Dobre komunikacijske sposobnosti zahtevajo visoko stopnjo samozavedanja. Z razumevanjem in oblikovanjem svojega osebnega stila komuniciranja, boste tlakovali pot dobrih, predvsem pa puščanje trajnih vtisov na druge.

Aktivno poslušanje

Kako postati dober poslušalec? To sposobnosti boste izboljšali tako, da boste vsakodnevno vadili »aktivno poslušanje«. To pa boste dosegli z zavestnim prizadevanjem obravnavanja, lahko tudi analiziranja, ne samo besed, ki vam jih druga oseba sporoča, temveč, kar je še pomembneje, poskusite razumeti celotno sporočilo. Da bi to razumeli, morate pozorno poslušati sogovornika. Ne dovolite si, da vas kaj zmoti, bodite zbrani in se osredotočite na sogovornika. Iz svojih misli odstranite druge misli in moteče elemente iz okolice. Ne oblikujte protiargumentov, ki jih boste sogovorniku sporočili, ko zaključi s pripovedovanjem. Prav tako si ne dovolite, da bi vam bilo dolgčas in tako izgubili osredotočenost na tisto, kar vam sogovornik želi sporočiti. Vse to prispeva k pomanjkanju poslušanja in razumevanja.

Elementi aktivnega poslušanja so zelo preprosti – pokimanje z glavo ali preprosto zamrmrajte »uh huh«. Vsekakor ni nujno, oziroma to ne pomeni, da se s sogovornikom, ki ga poslušate, strinjate. Uporaben signal, da sogovornika poslušate, je tudi kontrola nad govorico telesa in drugih znakov (npr. pregledovanje e-pošte na svojem mobilnem telefonu). Bodite pozorni in ne dovolite vašemu umu »da gre na pašo«.

Ključni elementi aktivnega poslušalca

Obstaja pet ključnih elementov aktivnega poslušanja, ki vam zagotavljajo, da res poslušate sogovornika in da sogovorniku dajete vtis, da ga res poslušate.

 1. Bodite pozorni

Sogovorniku zagotovite vašo popolno vključenost in pozornost pri pogovoru. Zavedajte se, da veliko poveste tudi z neverbalno komunikacijo.

 • Vzpostavite direkten kontakt z vašim sogovornikom.
 • Odložite moteče misli.
 • Ne v naprej podzavestno pripravljati protiargumentov!
 • Izogibajte se motečih okoljskih dejavnikov. Npr.: obstranski pogovori.
 • Opazujte sogovornikovo govorico telesa.
 1. Pokažite, da sogovornika res poslušate

Uporabljajte svojo lastno govorico telesa in kretnje s katerimi boste vzpodbudili sogovornikovo pozornost.

 • Občasno pokimajte.
 • Nasmehnite se in uporabite tudi ostalo obrazno mimiko.
 • Kontrolirajte držo telesa ki naj bo odprta in izraža interes.
 • Spodbujajte sogovornika, da sodeluje v pogovoru z majhnimi verbalnimi komentarji kot so: da, ja in uh huh.
 1. Zagotovite povratno informacijo

Naši osebni filtri, domneve, sodbe in prepričanja lahko izkrivljajo prejete informacije. Vaša naloga, kot poslušalec je, da razumete, kar vam je sogovornik povedal. V nadaljevanju to pomeni pridobitev refleksije na prejete informacije. V kolikor česa ne razumete, postavite vprašanje.

 • Najlažje pridobite povratno informacijo z uporabo fraz: »Kar ste mi povedali je res …,« in »Sliši se, kot da želite povedati …,«. Z uporabo pridobite povratne informacijo.
 • Zastavite sogovorniku vprašanja za razjasnitev nejasnih točk. »Kaj ste mislili, ko ste rekli«. »Ali je to tisto, kar ste mislili?«
 • Občasno povzemite pripombe sogovornika.
 1. Ne obsojajte v naprej

Prekinjanje sogovornika je zapravljanje časa. Sogovorniku otežujete podajanje informacij in omejujete popolno razumevanje sporočila.

 • Pustite, da govornik konča vsako točko, preden mu zastavljate vprašanja.
 • Ne prekinjajte ga s protiargumenti.
 1. Ustrezno se odzovite

Aktivno poslušanje je model za spoštovanje in razumevanje. S tem si pridobivate informacije in perspektivo. S prekinjanjem in podajanjem protiargumentov sogovorniku, dosežete kontra učinek.

 • V svojih odgovorih bodite iskreni in odprti.
 • Svoje mnenje uveljavljajte spoštljivo in argumentirano.
 • Sogovornika obravnavajte na način, katerega bi si sami želeli, seveda tudi vaš sogovornik.

KLJUČNO

Da postanete dober, predvsem pa aktiven poslušalec, bo od vas terjalo veliko koncentracije in odločnosti. Stare navade je težko prekiniti. In če se zavedate, da so vaše sposobnosti poslušanja slabe, kot je to moč opaziti pri mnogo ljudeh, potem s to navado nemudoma prekinite! To je samo navada, dolgoročno pa bo sprememba postala zahteva.

Z uporabo aktivnega poslušanje pričnite danes. Postali boste boljši sogovornik, izboljšali produktivnost na delovnem mestu in razvili boljše odnose.

Foto: Unsplash

Preberite tudi