Nepovratna in povratna sredstva

Nepovratna in povratna sredstva v letu 2023

Z letošnjim letom se pričakuje izvedba javnih razpisov za pridobitev sredstev. Povratna in nepovratna sredstva, ki so opredeljena v novih izvedbenih dokumentih se nanašajo na črpanje kohezijskih sredstev za obdobje 2021-2027.

Novo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) bo do sredine februarja predstavilo podrobnejši načrt razvojnih spodbud za leto 2023. Pričakovati je, da bodo največje spodbude namenjene področju raziskav in razvoja. Še posebej projektom, ki bodo prispevali k zelenemu prehodu gospodarstva, zmanjšanju podnebnih sprememb in krožnemu gospodarstvu.

Po navedbah MGTŠ bodo za sofinanciranje prišla v poštev naslednja področja: gospodarsko prestrukturiranje premogovnih regij, interventni ukrepi za omilitev posledic energetske krize, raziskave in razvoj (RRI), podjetništvo in internacionalizacija, lesna industrija, krožnost gospodarstvo, turizem in šport.

V letih 2021 – 2027 bo za kohezijska sredstva na voljo 3,2 milijarde evrov. Slovenski proračun pa bo dodatno namenil še 1,3 milijarde evrov za razvoj konkurenčnosti gospodarstva. Največ sredstev bo namenjenih v Vzhodno kohezijsko regijo. Podjetja iz belega območja ne bodo upravičena do večine sofinanciranj iz javnih razpisov. Kljub temu pa bodo lahko sodelovala na razpisih za raziskave in razvoj.

V naslednjih mesecih je pričakovati objavo javnih razpisov, ki bodo zasledovali različna področja. Med njimi tudi financiranje področja RRI, spodbujanje krožnih poslovnih modelov, digitalizacijo MSP, trajnostni turizem in strategijo za izstop iz premoga.

Povzeto po: EU razpisi – Povratna in nepovratna sredstva

 

Ne veste, kako se prijaviti na določen razpis za nepovratna sredstva?

Brez skrbi! Mi vam svetujemo in vas peljemo skozi celoten proces priprave vloge in dokumentacije za prijavo na razpis za finančna sredstva.

V kolikor se vam porajajo vprašanja ali potrebujete pomoč pri pripravi dokumentacije, nas lahko kontaktirate na info@eudace.eu.

Vir slike: Canva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja