»Out of office reply« sporočila: ko poveste preveč

»Ni me v pisarni, vrnem se ...«   Se vam je do danes zdela uporaba »out of office reply« sporočila praktična in vljudna, morda celo nujna? Po mnenju varnostnih strokovnjakov niso nič izmed naštega in informacijska varnost nikakor ni na strani tovrstnih sporočil.

Resda njihovi praktičnosti gotovo ne gre oporekati – praktična so tako za vas kot za vaše stranke. Vam bodo prihranila motnje na dopustu, vaše stranke pa bodo na ta način seznanjene, da naj na vaš odziv nikar ne čakajo preveč nestrpno. Medtem ko vi preganjate kenguruje v Avstraliji, delate neobvladljivo množico fotografij v Indoneziji ali pa z napol uspavanimi možgani uživate na kakšnem izmed hrvaških otokov, seveda ne morete biti odzivni. A ravno tako je praktično tudi za tiste z zlohotnimi nameni, saj en preprost »Trenutno sem odsoten, vrnem se …« obvesti vsakogar (vsaj) o tem, kdaj je hkrati z vašo pisarno prazen tudi vaš dom in kdaj bo odveč bojazen, da jih zalotite med njihovim obiskom katerega izmed navedenih prostorov.

Kaj vse lahko razkrijete z nespretno uporabo »out of office reply« sporočil?

Kdo so vaši sodelavci in nadrejeni

Če ste se že odločili za uporabo »out of office reply«, sledite vsaj naslednjim varnostnim napotkom in zlikovcev nikar ne oborožite še z dodatnim naborom informacij, kot je npr. kdo so vaši sodelavci oz. vaši nadrejeni, na katere se naj v času vaše odsotnosti obrnejo. S tem naredite velik prostor za t.i. socialni inženiring – gotovo ne želite, da se nekdo predstavi kot vaš nadrejeni oz. sodelavec ter na ta račun zbere še obilico novih informacij o vas, vaših osebnih podatkih ter družinskih ter poslovnih okoliščinah.

Kdaj in kako dolgo bosta vaša hiša in pisarna prazni

Večina zaposlenih v svojih sporočilih pošiljatelje obvesti (vsaj) o časovnem terminu, v katerem bodo odsotni, nekateri pa celo o razlogih za svojo odsotnost. Tako vsem pošiljateljem sporočate, kdaj lahko računajo na vaš prazen dom in pisarno.

Kje se v času odsotnosti nahajate

Samodejna sporočila o odsotnosti v stilu »V času od 6.6. – 9.6. sem odsoten zaradi obiska konference Upravljanje tveganj v Piranu, …« bodo sporočila vsakomur, kje vas lahko najde. Bojazen se za večino sliši morda nekoliko filmsko, a če je vaša funkcija med pomembnejšimi v podjetju, previdnost ni odveč. Če ste se podobne konference resnično že udeležili, velja nekaj pridobljenega znanja uporabiti tudi pri ocenjevanju tveganj, ki jih deljenje vrste informacij utegne povzročiti.

Foto: Pixabay