Pridobivanje potrdila za prestajanje karantene na domu

Uveden je nov način pridobivanja potrdila o karanteni na domu, s katerim delodajalec ali posameznik (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavlja nadomestilo plače ali druge pravice z naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Preverite, kako in kje ga pridobite.

Je tudi vas doletela okužba s koronavirusom COVID-19 ali ste bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo in morate zato ostati doma v karanteni? V primerih, ko morate ostati doma in ne morete opravljati dela, delodajalec pa vam ne more organizirati dela od doma, morate pridobiti ustrezno dokazilo, da ste v karanteni na domu ali t.i. potrdilo o karanteni na domu. Potrebovali ga boste za to, da boste lahko uveljavljai nadomestilo plače ali druge pravice z naslova zdravstvenega ali socialnega varstva.

Kako poteka pridobitev potrdila o karanteni na domu?

  1. Najprej morate izpolniti Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu, ki ga najdete na spletni strani NIJZ in na portalu eUprave. Izpolnjevanje obrazca je omogočeno le v elektronski obliki.
  2. Na portalu eUprava lahko izberete oddajo obrazca z uporabo elektronske identitete (digitalnega potrdila) ali brez uporabe elektronske identitete (elektronskega potrdila) v tem primeru morate vse vaše osebne podatke vpisati ročno.
  3. Po izpolnitvi obrazca morate obrazec elektronsko oddati.
  4. Po elektronski oddaji obrazca za pridobitev potrdila o karanteni na domu, vam bo NIJZ izdal potrdilo o karanteni na domu. Potrdilo vam bo poslano na elektronskih naslov, ki ste ga v prijavi navedli, v primeru, da ste obrazec izpolnili z uporabo elektronske identitete pa v osebni predal na portalu eUprava.

S potrdilom o karanteni na domu lahko nato uveljavljate nadomestilo plače ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.