Zadovoljstvo zaposlenih in uspešnost podjetja

V Sloveniji premalo direktorjev in lastnikov podjetij razmišlja o tem, kako je uspešnost podjetja povezana z zadovoljstvom zaposlenih.

 

Nekoč mi je bivša sodelavka rekla, »Ne more me tako slabo plačati, kot lahko jaz slabo delam.« Takrat sem se ponovno spomnila svojega razmišljanja, da ne glede na to, koliko posla sklene direktor in ne glede na kakovost materiala ali strojev, ki se uporabljajo za proizvod ali storitev, so za odličen proizvod ali storitev vedno ključni ravno zaposleni.

Če je zaposleni zadovoljen in ga ne skrbi, ali bo ostal brez službe, ali bo ta mesec sploh dobil plačo, ali bo lahko nahranil svoje otroke ter ali bo lahko plačal vse položnice s svojo plačo, potem bo delal dobro. In če bo delal dobro, bo izdelek ali storitev vsekakor bistveno boljša oz. bolj kakovostna.

Žal pa naše gospodarstvo v večini primerov še vedno deluje po principu minimalne plače, da ja ne bodo previsoki stroški (po možnosti še nižja od minimalne in raje dodatek do minimalne plače) in s pritiski na zaposlenega, da ga bo strah za službo. Po možnosti jim še vsak dan povedo, da jih še vsaj 400 čaka na njegovo delovno mesto.« In kljub dobičku, ki ga kujejo, tega ne delijo z zaposlenimi, ampak raje sebi izplačujejo denarne nagrade ali plačujejo davek.

Žal se mnogi vodilni v podjetjih ne zavedajo psihologije ljudi. Zadovoljni zaposleni ne samo, da bolje delajo, temveč so tudi bolj kreativni, iščejo možnosti za izboljšanje dela in izdelkov oz. storitev. Na primer, zadovoljen zaposleni, ki bo videl, da je nekaj narobe s strojem ali izdelkom, bo ukrepal ter poskušal najti rešitev. Nezadovoljen in ustrahovan zaposleni pa si bo mislil naslednje »kaj me briga, za tole podjetje se že ne bom pretegnil!«. Prav tako bo zadovoljen zaposleni lažje prejel kritiko in se bo potrudil popraviti težavo ali odpraviti svoje napake, nezadovoljen pa se bo vprašal, zakaj se sploh še trudi in morda celo iskal zaposlitev drugje.

Vpeljevanje novega zaposlenega podjetje zelo veliko stane – tako zaradi izgube časa pri uvajanju, slabše kakovosti dela, ki traja dokler se zaposleni ne izuči; kot tudi zaradi povečanja št. reklamacij in morda v nekaterih primerih celo izgube naročnika/kupca kot posledice uvajanja in povečanja napak. Visoka fluktuacija lahko začne sprožati situacije, ki jih je potrebno nujno reševati in zaradi tega ni več fokusa na vodenju podjetja, temveč se ukvarjamo z operativo in reševanjem situacij. Take trenutke pa lahko konkurenca izkoristi in vas povozi.

Z izboljšavami pri delu, izdelkih ali storitvah, ki jih predlagajo zaposleni, ki jim je mar in so zadovoljni, lahko podjetje ogromno pridobi na znižanju stroškov, na izboljšanju prodaje ali proizvoda. Nasprotno pa lahko nezadovoljen zaposleni povzroči toliko škode, da potopi podjetje oz. ga vsaj spravi v težave. Morda ne v velikih sistemih, a mala in srednja podjetja so zelo, zelo odvisna od svojih zaposlenih. V Sloveniji pa prevladujejo srednja in mala podjetja.

Zadovoljen zaposleni bo še doma razmišljal, kako rešiti težavo, s katero se sooča podjetje pri izdelkih ali storitvah in se bo potrudil najti rešitev. Nezadovoljen zaposleni se bo odklopil od težav isti trenutek, ko bo stopil čez vrata podjetja in ne bo namenil niti grama energije več podjetju, kot je nujno potrebno. A ta rešitev, ki bi jo našel, je morda ravno tisto, kar bi vas lahko postavilo pred konkurenco, ali pridobilo novega velikega naročnika ali kupca.

Zakaj se vse več podjetij sooča s težavo dobiti zaposlene za svoje podjetje in kako obdržati dobre? Zato, ker imajo v času konjukture tudi zaposleni več izbire in zakaj bi ostali nekje, kjer niso zadovoljni. Poleg tega se je pričelo tudi upokojevanje baby boom generacije. To so bili zaposleni, ki so znali delati in so tudi dobro delali. S prihodom mlajših generacij, ki niso pripravljeni potrpeti, pa bo vsekakor tudi bolj ključno znati obdržati dobre zaposlene. V podjetju, kjer bodo zaposleni zadovoljni, to ne bo težava, v nasprotnem primeru pa se podjetje lahko prične soočati z velikim spektrom težav, vezanih na zaposlene (npr. slabo odnos do strank, slabo odnos do materiala in proizvodov, fluktuacije, slabšanje kakovosti, izguba naročnikov,….).

Tudi afere, ki pridejo na plano, kot npr. z gradbenimi delavci so pustile posledice na tem, da se v gradbeništvu trenutno delavce zelo težko najde. Glas o tem se je razširil in to so posledice, ki se bodo še dolgo kazale v tej branži. Tam bo izredno ključnega pomena poskrbeti za zadovoljstvo zaposlenih. Zaradi vsega, kar se je dogajalo z zaposlenimi na naših tleh smo postali tranzitna država, ljudje pridejo, dobijo papirje in gredo v države, kjer so bolje plačani in bolj cenjeni.

Nekoč so bili zaposleni ponosni, da delajo v določenem podjetju, na ven so vedno hvalili svoje podjetje in vsakemu, ki je imel 5 minut časa razlagali, kako je njihov proizvod najboljši. Dali so vse od sebe za podjetje. Od časa osamosvojitve je ta ponos drastično padel oz. izginil iz razmišljanja zaposlenih. Sedaj trpijo v službi zato, ker morajo, če hočejo nahraniti otroke in plačati položnice, a ponos, ta je izginil s prihodom kapitalizma.

V času praznikov, ki se bližajo in v tem letu neverjetne konjukture, ko so dobički podjetij ogromni, se na žalost marsikje zaposleni sprašujejo, ali bodo sploh lahko omogočili svoji družini neko normalno praznično vzdušje. Nedavno sem brala, kako je neko podjetje v tujini razdelilo 10 milijonov dobička med zaposlene, ker jih cenijo in ker vedo, da so zaposleni temelj vsakega podjetja. Podjetje ima lahko najboljše stroje, najboljše materiale, najboljše prostore, a če zaposleni vstanejo in stopijo iz stavbe, se bo vse ustavilo. Tudi če je avtomatizirana proizvodnja je še vedno prisoten človeški faktor, ki jo nadzira, programira in popravlja v primeru napak. Zaposleni so srce in bistvo vsakega podjetja. Brez njih ni proizvodov ali storitve, ni inovacij, ni izboljšav, ni ključnega elementa, ki lahko naredi ogromno razliko med vami in konkurenco. Podjetje, ki vam je konkurenčno in ceni svoje zaposlene, vas lahko zaradi njih hitro prehiti in vam odvzame kupce/naročnike ali trg.

Še vedno čakam, da se bodo lastniki in direktorji v Sloveniji, vsaj tisti, ki še ne razumejo tega, zbudili in začeli spoštovati svoje zaposlene. Saj ni potrebno, da se deli milijonski dobiček med zaposlene, a nagrade za pridne zaposlene naj bodo, naj bodo pohvale za dobro opravljeno delo. Vpeljite sistem priznavanja zaslug za najboljšega zaposlenega meseca, postanite družini prijazno podjetje, ki omogoča boljše usklajevanje dela in družine, ali vpeljite krajši delovni čas. Zaposleni, ki bodo imeli več časa za družino ali hobije, ki jih veselijo, bodo bolj zadovoljni delavci. S takimi ali drugačnimi načini pokažite zaposlenim, da jih cenite in spoštujete.

Letni razgovori in stopnja fluktuacije naj vam bodo v pomoč pri diagnosticiranju stanja zadovoljstva zaposlenih. Če na letnem razgovoru ne dobite konkretnih odgovorov, kaj zaposlene moti, kje bi lahko kaj izboljšali, v čem se želijo sami izboljšati, potem naj vam bo to že rdeči alarm, da je zadovoljstvo zaposlenih nizka in da so že izgubili interes za izboljševanje svojega dela in lastnih kompetenc. Ko zaposleni že več ne vidijo smisla, da bi vas opozorili na težave ali da bi izboljšali svoje delo, je nujno potrebno ugotoviti vzrok za nastalo stanje in najti rešitev.

Prav tako lastniki in direktorji ne razumejo, da ko nastopi kriza in ko podjetje doživi udarec, ga lahko preživi samo s požrtvovalnim odnosom zaposlenih, saj bodo zadovoljni zaposleni bolj pripravljeni in bolj razumevajoči, če bo potrebno nižati plače ali bo potrebna začasna prekinitev nagrad, ali pa bo potrebno izvajati druge ukrepe nižanja stroškov. Pri tem ne bodo začeli bežati s potapljajoče se ladje, temveč bodo pripravljeni potrpeti in se še bolj potruditi, da se povrne uspeh podjetja.

Torej ob koncu leta ne pozabimo na službeni zabavi ali večerji povedati svojim zaposlenim, da ste do vsega prišli z njihovo pomočjo in da jih cenite. Če pa jih boste ob tem tudi nagradili, ali v prihajajočem letu vzpostavili sistem prepoznavanja dobro ali izjemno opravljenega dela, ali kateri drug ukrep, ki bo dokazoval, da cenite njihov trudi in da si želite zadovoljne zaposlene, potem ste na dobri poti povrnitve ponosa zaposlenim in trajnostnega razvoja in uspešnosti podjetja. Razmislite, kaj lahko storite za svoje zaposlene, da ostanejo z vami in za vas dajo vse od sebe ter posledično za izdelke ali storitev.

Vsem želim vesel božič, srečno novo leto 2020, ki naj bo še bolj uspešno kot preteklo leto.

Foto: Pixabay