Kaj dogaja, ko me ni?

V teh dneh se največkrat zastavljeno vprašanja glasi: Greste na dopust? Za koliko časa? Kam? Odgovori pa so zelo različni. Ne gremo. Nimamo časa, preobilica dela ali pa seveda, letos prvič za tri tedne. Smo bili pridni in potrebujemo zaslužen odmor. Kako tako različni odgovori? Seveda. Vsakdo ima svoj tempo, vsak ima svojo zgodbo in ozadje. Vsekakor pa, ko razčleniš posamezno situacijo, ugotoviš, da se ljudje premalo zavedajo, da je odmor in počitek potreben in nenadomestljiv element življenjskega cikla.


Med svojim delom spoznavam veliko ljudi, ki so odlični strokovnjaki na svojem področju, uporabljajo pridobljene veščine, so motivirani, energični, predani delu. Ker gre v večini primerov za družinska podjetja, so ti ljudje malodane vpeti v vse procese. Če že ne, pa so ključni odločevalci. In nemalokrat se zgodi, da podjetje brez prisotnosti ključne osebe v trenutku zastane oziroma skorajda doživi šok. Vsekakor je to situacija, ki jo je stežka obvladovati, še težje predvideti. Vsekakor pa se da to predvideti v času dopustov, ko mora tudi ključna oseba v podjetju »napolniti baterije«. Predvsem je to pomembno, da je to kakovostno preživet čas, brez pretresov in stresov. To je čas sprostitve, počitka in zelo pomembno, ustvarjanja novih idej. Nemalokrat je opaziti ljudi na plaži s prenosnikom v naročju ali pa vsaj s telefonom v roki. Kaj to pomeni? Nič drugega kot to, da se na dopust niso pripravili in opravljajo tiste stvari, katere bi moral namesto njih opravit nekdo drug. Iz tega sledi, pripravite se na dopust:

  1. Skomunicirajte aktualne odprte zadeve in zadolžite osebe z nalogami. Bodite kar se da eksplicitni.
  2. Razdelite naloge med sodelavce
  3. O vaši odsotnosti obvestite tudi zunanje sodelavce in vaše stranke
  4. Določite odgovornosti in pooblastite zaposlene za čas vaše odsotnosti
  5. Neodložljive zadeve opravite pred dopustom
  6. Planirajte aktivnosti po vaši vrnitvi
  7. Ne dogovarjajte oz. obljubljajte strankam, da boste naloge opravljali med časom dopusta.

Seveda zgoraj našteto ne velja za urgentne oz. izredne zadeve, zaradi katerih je lahko ogroženo življenje ali ali kakorkoli ogrožena varnost ljudi.

Za zaključek. Poskrbite, da boste vzeli svoj dopust resno in ga res uporabili za sprostitev. Poskrbite oz. odstranite nenehno uhajanje misli, »Kaj se dogaja v podjetju, sedaj ko zaposleni vedo da meni«. Bodite brez skrbi, če vsak točno ve kaj mora narediti, bodo te zadeve opravljene. Če temu ne bo tako, vas bodo klicali in, še pomembneje, vznemirjali. Zadajte si cilj, da ugasnete vse motilce za nekaj dni in izkoristite proste trenutke.

Foto: Pixabay