Kdo, kaj, kako? Odgovornosti in pooblastila

Se je že tudi vam dogodilo, da ste bili vsega krivi, da se je na vas zgrnila kopica problemov za katere sploh niste odgovorni? Zakaj jaz? Seveda vi, kdo pa drug.

Pa ste se kdaj vprašali, zakaj sploh prihaja do takih neljubih situacij? Predvsem je to posledica nedogovorjenih odgovornosti in pooblastil znotraj organizacije katere delujete. Pa ne da ljudje bežijo od odgovornosti, seveda se velikokrat tudi to dogaja. Nimajo je določene.

Ko sem pred kratkim zaključeval projekt pri naročniku, smo z naročnikom ugotovili, da je bil eden izmed večjih izzivov, določiti pooblastila odgovornim osebam in pooblaščencem znotraj skupine. Vsekakor je zanimiva izkušnja, saj podjetje ni mlado, deluje že vrsto let, pa na to nisi nikoli pomislili.

Zakaj razmejiti odgovornosti in pooblastila? Največkrat je ta poligon zelo hitro odgovorljiv z izjavo: To je pri nas dogovorjeno! Janez to področje, Marija drugo … in tako naprej. Ok. Do tu vse dobro. Največkrat se meje odgovornosti in pooblastil zalomijo, ko gre v podjetju kaj narobe oz. se dogodijo neljubi dogodki, kateri pa vemo, se v organizacijah dogajajo dnevno. Potem se išče krivca in ustvarja negativno vzdušje.

Se sprašujete kako določiti odgovornosti? Zelo enostavno. Določite odgovorne osebe po področjih delovanja. Znotraj področij pa zaposlenim določite nivo pooblastil. Vse skupaj je lahko določeno z matriko odgovornosti in pooblastil, lahko celo nadgrajeno z matriko kompetenc zaposlenih, ki pa že deloma pokriva sosednje področje, področje kadrovskih kompetenc zaposlenih.

Vse skupaj je lepo vkomponirano oz. je element sistemov vodenja in zaokroži celoto sistemov. Velikokrat poslušam, da so sistemi vodenja nepotreben »mus«. Verjamem, da so, saj so velikokrat vzpostavljeni kot drugi, vzporedni tir v organizaciji. In tu se izgubi celoten smisel in sistem postane mrtva črka na papirju.

Svetujem, da si pri rasti, vzamete tudi čas, ki ga namenite razvoju organizacije in delovanju ter uskladitvi procesov. Čeprav bo mogoče na začetku težko, vam bo to sčasoma v veselje, saj se vam bodo začele dogajati samodejne spremembe, ki bodo delovanje organizacije prestavile v višjo prestavo.

Pričnite z določanjem odgovornosti in pooblastil in veliko neodgovorjenih vprašanj se vam bo razjasnilo.

Kraj objave: E4E – Spletni časopis

Foto: Pixabay