Naši sodelavki pridobili naziv certificiran svetovalec sistema FSC

Marica Pervan Mak in Andreja Bogataj sta se udeležili izobraževanja organizacije FSC in pridobili naziv certificiran svetovalec sistema FSC.

Izobraževanje ju je navdušilo

Zaposleni v podjetju Eudace nenehno sledimo novim trendom na naših delovnih področjih. Redno tudi nadgrajujemo svoje znanje na izobraževanjih doma in v tujini. Decembra 2020 sta se naši svetovalki za področje ISO standardov, Marica Pervan Mak in Andreja Bogataj, udeležili izobraževanja za svetovalce sistema FSC (CoC). Izvedla ga je organizacija FSC Italija, zaradi trenutnih epidemioloških razmer pa je to potekalo preko spleta. Obe sta izobraževanje uspešno zaključili in prejeli naziv certificiran svetovalec sistema FSC. S tem pa sta se tudi vpisali v bazo FSC svetovalcev za območje Adria-Balkan regije. Kot certificirani svetovalki pa bosta pomagali pri vzpostavitvi standarda FSC Chain of custody podjetjem, ki želijo pridobiti ta certifikat. Njuno delo pa bo obsegalo pomoč pri vzpostavitvi sistema in pridobivanju dokumentacije ter sodelovanje pri presoji. 

Marica Pervan Mak pravi, da je bilo izobraževanje izredno profesionalno izpeljano, pa čeprav je potekalo preko spleta. »Sama nisem opazila večje razlike med izobraževanem v živo in tem, ki je potekalo preko spleta. Gradivo je bilo dobro pripravljeno, predaja znanja pa je tekla gladko. Znanje, ki ga premoreva, sva s pomočjo izobraževanja še poglobili. Prepričani sva, da bova lahko tako še bolje delali in še lažje zadovoljili želje in pričakovanja naših naročnikov. Da sva sedaj na seznamu certificiranih svetovalk za vzpostavitev FSC standarda, je zagotovo dodana vrednost in prednost za naju. Zagotovo pa bo to prispevalo tudi k prepoznavnosti in ugledu podjetja Eudace.«, je zaključila. Marica je v našem podjetju med drugim zadolžena tudi za ISO standard ISO 9001:2015. 

Andreja Bogataj pa dodaja: »Izobraževanje je bilo odlično! Zelo všeč mi je bilo, da so bile zahteve standarda prikazane na primerih iz prakse. Vesela sem, da sem lahko spoznala vse zahteve in posebnosti standarda. Komaj čakam, da bom pridobljeno znanje lahko uporabila v praksi, pri vzpostavljanju sistema FSC.« Poleg slednje novosti je bila Andreja do sedaj  zadolžena tudi za ISO standard ISO 14001 in ISO 45001:2018.

O FSC certifikatu

The Forest Stewardship Council (FSC) je neodvisna, neprofitna, nevladna organizacija. Ustanovljena je bila z namenom podpiranja okoljsko primernega, socialno koristnega in gospodarsko izvedljivega vodenja svetovnih gozdov.

FSC chain of custody (CoC) je pot, ki jo naredijo proizvodi od gozda; ali v primeru recikliranih materialov, od trenutka, ko je material predelan, do točke, ko je proizvod prodan s FSC zahtevkom in/ali je dokončan in označen s FSC oznako.

FSC certifikat je zasnovan tako, da zagotovi strankam, da proizvodi ki se prodajajo s FSC zahtevkom, izvirajo iz dobro upravljanih gozdov, kontroliranih virov, predelanih materialov ali kombinacije le-teh. Namenjen je podjetjem, ki v svojih procesih uporabljajo certificirane FSC materiale in ki bi svoje proizvode tudi prodajali kot FSC certificirane.

FSC certifikat je med drugim pomemben, ker:

  • pripomore k večji prepoznavnosti in omogoča nove tržne priložnosti,
  • omogoča sodelovanje na razpisih,
  • omogoča večje zaupanje vaših strank v vaše proizvode,
  • strankam zagotavlja, da se kot imetnik certifikata zavezujete delovati trajnostno, okolju prijazno, ekonomsko sprejemljivo in da sodelujete v socialno pravičnem gospodarjenju, itd.

O FSC certifikatu, vir: Standard FSC-STD-40-004 V3-0

Foto: Erik Bizjak